Další hřebíček do rakve Windows XP

Dnes jsem na jednom klientském PC prováděl čistou instalaci Windows XP, jedná se o stroj bez podpory ovladačů ve Windows 7, proto jsem sáhl po starším operačním systému. Narazil jsem ovšem na jeden nemilý problém… vlastně dva.

Jak jsem již dříve psal, skončila podpora Windows XP (Home, Professional) a dobíhá podpora Windows XP Embedded(wiki). S tím, že podpora končí se uživatelé i firmy smířili. Je ale jeden problém, který začíná oba segmenty trápit již dnes – bezpečnost.

Windows XP v tuto chvilku žijí s několika většími bezpečnostními dírami a nyní přišel další nůž do zad (ne nyní, ale nedávno).

Podporu pro tento starší operační systém ukončila firma Oracle(wiki), že Vám tento název nic neříká? Poté Vám ale bude bližší jeden z jejich produktů – Java (wiki), tedy jeden z dnes nejstahovanějších platforem (online přehrávače, rádia a další aplikace často využívají Javu).

Další zajímavým zjištěním, o kterém jsem neměl ani potuchy, je fakt, že už i Sám Microsoft nepodporuje Windows XP ve svých produktech, tedy nejnovější balíček .NET 4.5.2 NELZE nainstalovat na počítači s Windows XP.

Proč to výrazné „nelze“? Java sice brblá, že byste měli svůj systém aktualizovat ale instalaci provede a kupodivu funguje… zatím. Obávám se, že absence testování na Windows XP strojích ze strany Oracle brzy povede k znefunkčnění JRE a JVM (wiki).

Co se .NET platformy týče, je možné instalovat starší ale zatím funkční a dostačující verzi 4.0.0 s aktualizací na verzi 4.0.3(KB2600211), na vyšší verzi jsem se nedostal. Pokud chcete tyto balíčky stáhnout, skvěle Vám zatím pomůže přímo MS Download Center nebo blog MSDN (url).

Zdroje a další odkazy:

Závěrem se budu jen opakovat, pokud máte výkonný HW, aktualizujte svůj operační systém (Windows 7 již nyní k aktualizaci také doporučit nemohu, buď tedy Windows 8.1 nebo Windows 10). Pokud dostatečně výkonný HW nemáte, zvažte nákup nového počítače. Provozování Windows XP se stává nebezpečným koníčkem :).

1 Responses to Další hřebíček do rakve Windows XP

Leave a Reply