SMTP chybové stavy

Sem tam se stane, že ve  Vaší schránce přistane e-mail, většinou s odesílatelem „MAILER-DAEMON“ a předmětem „Undelivered Mail Returned to Sender“ či podobný.

Tělo e-mailu obsahuje spoustu anglického textu (v tom lepším případě i českého), který v kostce znamená, že Vaši zprávu se nepovedlo doručit, bla bla…

Pro Vás je klíčový odstavec s různými zkratkami a mailovými adresami, pro Vás jsou klíčové řádky dva:

Status: (zde je číslo1)

Diagnostic-Code: (zdej e uvedený protokol, většinou smtp); (číslo2)-(číslo3) 

Pro Vás je důležité číslo2 a číslo1 (mělo by se shodovat s číslo3). Číslo1 a číslo3 je vždy trojice čísel, někdy oddělených tečkou, pro naše účely případné tečky ignorujte a berze to jako celočíselnou hodnotu.

Číslo2 by mělo být 550, což oznamuje chybu SMTP protokolu, číslo1 označuje konkrétní chybu. Přeložil jsem pro Vás ty nejčastější hlášky.

Kód Problém Řešení
101 K SMTP serveru se nepovedlo připojit Cílový server byl offline a DNS záznam nenašel záložní. Problém musí řešit admin příjemce pošty – nefunguje mu SMTP nebo má špatný DNS záznam.
111 K SMTP serveru se nepovedlo připojit Cílový server se zdá být online ale odpovídá nestandardně nebo jsou problémy s Firewallem jiným prvkem na síti. Problém musí řešit admin příjemce.
211 Systémová zpráva SMTP Tato chyba by měla v políčku Diagnostic-Code obsahovat další informace.
252 Uživatel není lokální SMTP server nemá uživatele v databázi ale má odkaz, kam poštu směrovat. Mail byl pravděpodobně doručen.
420 Vypršel čas pro transfer zprávy Došel čas, který byl pro spojení alokovaný. Mail byl příliš velký nebo server příjemce příliš zatížený a nestihl zpracovat data včas. Zkuste to později.
421 SMTP služba je nedostupná Může se jednat o zatížení serveru, překročení limitu spojení nebo jiný obecný problém serveru.Problém musí řešit admin příjemce.
422 Překročení kapacity schránky. V mailové schráncepříjemce je příliš mnoho pošty, přímo příjemce si musí schránku promazat nebo požádat správce o navýšení kapacity.
431 SMTP serveru došlo místo na disku Na počítači, kde SMTP server běží, došlo místo na disku.Problém musí řešit admin příjemce.
441 Chyba při předávání zprávy Došlo problému při komunikaci na cestě mezi několika SMTP servery (SMTP relay). Zkuste to později.
442 Chyba při předávání zprávy Během zpracování zprávy došlo k přerušení komunikace. Zkuste to později.
446 Chyba při předávání zprávy Zpráva cestovala po příliš mnoho SMTP serverech.Problém musí řešit admin příjemce.
450 Požadovaná akce nebyla dokončena Toto je hodně globální chyba týkající se schránky příjemce(schránka je na offline serveru, problém s úložištěm, porucha,…).Problém musí řešit admin příjemce.
451 Požadovaná akce byla zrušena Nejčastěji proto, že byl Váš mail považován za spam.Problém musí řešit admin odesílatele nebo VY.
452 Odesláno příliš mnoho zpráv V polích pro příjemce máte moc adresátů nebo jste na danou schránku (či doménu) poslali moc zpráv.Problém musí řešit admin odesílatele nebo VY.
471 SPAM Vaše zpráva byla otznačena jako SPAM.Problém musí řešit admin odesílatele nebo VY.
510 Špatná adresa Špatně napsaná adresa nebo daná adresa na serveru neexistuje.Problém musí řešit admin odesílatele nebo VY.
511 Špatná adresa Špatně napsaná adresa nebo daná adresa na serveru neexistuje.Problém musí řešit admin odesílatele nebo VY.
512 Chyba v DNS záznamu DNS záznam k doméně neobsahuje MX informaci, nebo obsahuje neplatnou informaci.Problém musí řešit admin příjemce.
513 Špatná adresa Špatně napsaná adresa.Problém musí řešit admin odesílatele nebo VY.
523 Příliš velká zpráva Váš e-mail byl příliš velký. Každý server má limit mailu nastavená jinak, někdy 10MB, běžně 20MB.Problém musíte řešit VY.
530 Problém s ověřením SMTP-SMTP Server příjemce odmítl server odesílatele. Příjemce může server odesílatele blokovat.Problém musí řešit admin odesílatele.
541 Schránka příjemce odmítla Vaši zprávu Schrána příjemce označila Vaši zprávu jako SPAM nebo ji z jiného důvodu odmítla.Problém musí řešit příjemce nebo jeho admin.
550 Špatná adresa Daná adresa na serveru neexistuje.Problém musíte řešit VY.
551 Špatná adresa Daná adresa na serveru neexistuje a bylo odmítnuto její předání na jiné servery (SMTP relay).Problém musíte řešit VY.
552 Překročení kapacity schránky. V mailové schráncepříjemce je příliš mnoho pošty, přímo příjemce si musí schránku promazat nebo požádat správce o navýšení kapacity.
553 Špatná adresa Daná adresa na serveru neexistuje.Problém musíte řešit VY.
554 Chyba předávání zprávy Opět jedna globální chyba. V políčku s diagnostickými informace bude víc infa.Problém musíte řešit VY.

Do komentářů mi můžete psát, co Vám v seznamu chybí, zkusím to doplnit :). Seznam budu postupně i aktualizovat.

Leave a Reply